https://gyalogolj.hu

Miért a nordic walking?

Az ember gyaloglásra termett: a lépés az eredeti emberi mértékegység. A nordic walking (magyarul északi gyaloglás) lényege, hogy egy pár speciális bot és egy különleges gyaloglási technika segítségével eddzük egész testünket. Ez az a sport, amit bárki, bárhol, bármikor végezhet, nincsenek mellékhatásai, és szinte felsorolni is lehetetlen mennyi pozitív hozadéka van. További előny, hogy a természetben, a friss levegőn alacsony a fertőzésveszély, így esetleges járványok idején is bátran jöhetsz edzeni. Itt biztonságban leszel!

A nordic walking előnyei:

Története

A nordic walking egy viszonylag fiatal sportág, amit eredetileg a sífutás száraz edzésének szántak. Az 1960-as évektől a nordic walking átmeneti megoldást kínált arra a néhány nyári hónapra, amíg nem volt lehetőség a klasszikus sífutásra. Aztán az 1980-as évek környékén elkészült a mai nordic walking alapprogramja, ma pedig már tudományosan bizonyított, hogy ha a tanult technikákat jól alkalmazzuk és helyesen használjuk a botokat, akkor nyaktól lefelé az izomzat 90%-át megmozgatja, és mindezt ízületkímélően teszi.

DSF1829 1
DSF7205 1

Technikája

A szimpla gyalogláshoz képest a nordic walking során hosszabbakat lépünk, a botokkal végzett mozgás pedig intenzív ritmust kölcsönöz a kezek és a lábak ellentétes mozgásának. Ha gyorsabb tempóban haladunk, akkor intenzív kardió, ha lassabban, akkor inkább zsírégető eredményt érhetünk el. A nordic walking-nak 24 féle technikája létezik. A hazánkban a legismertebb és leggyakrabban oktatott a diagonál és a páros technika – előbbi esetében a vállöv és a medenceöv mozgás iránya ellentétes, míg az utóbbinál megegyező. 

A mozgás öröme

A nordic walking bot egy igazi sporteszköz, csak meg kell tanulni helyesen használni! Célom, hogy megmutassam, hogy a nordic walking nem csak az idősebb korosztály szabadidős sportja lehet! Például, ha a futás valamilyen egészségügyi probléma miatt nem javasolt, de egy szabadban végezhető, aktív mozgásformát keresel, a nordic walking igazi alternatíva lehet számodra. A nordic walkingot bármikor elkezdheted, csak egy pár bot és egy minőségi cipő kell hozzá. A nordic walking visszaadja a mozgás szeretetét, és alapozó sportként is funkcionál, amire később érdemes más mozgásformákat is ráépíteni – a sportos gyaloglás remekül kombinálható szinte bármilyen sporttal. Rehabilitációs céllal is használható, csípő-, térdprotézis műtét után, szívproblémák esetén is tökéletes mozgásforma. Tudtad, hogy a balatonfüredi Szívkórházban a gyógyult betegeket szakértő oktatók segítségével nordic walkingra tanítják?

Nordic walking mint élmény

Banner 1
Banner 1 mobil

Erdőfürdő

Az erdő évezredeken keresztül az ember természetes közege volt. Bár a legtöbben már városokban élünk, és élvezzük a civilizáció nyújtotta kényelmet, a szervezetünk a természetben kezd el igazán optimálisan működni. A sejtjeinkben érezzük hogy otthon vagyunk! Az erdő állandóan változó arcát mutatja felénk, ezzel tanít minket a változások könnyed elfogadására, és arra, hogy mindenben meglássuk a szépet. A természetben a lelkünk is megnyugszik, a harmonikus látvány, a madarak csicsergése, az illatok mind-mind pozitívan hatnak a belső világunkra. A város fölött, a reggeli harmatos vagy éppen zúzmarás erdőt járva, a tüdőnket friss levegővel tele szívva úgy érezhetjük, hogy a problémáinkon is felül emelkedhetünk, hogy a világban rend van, és az élet áramlik körülöttünk. Sehol máshol nem lehet ennyire egyértelműen átélni, hogy maga az élet – csoda. A gyaloglás az erdőben belesimulás ebbe a csodába. Gyaloglás közben körbeveszi és megérinti az embert a természet, miként az ember is részévé válik a csodának. Ha az embert átjárja a csoda, akkor hálát érez minden iránt, ami őbenne is csoda, hálás a természetnek, hogy ő maga is ennek része lehet. 

Közösség

A városi ember nem csak a természettől, de a társaitól is elidegenedve él: hiányoznak az életünkből a valódi, megtartó közösségek. Akik együtt járnak, együtt gyalogolnak, összetartoznak. Az együtt gyaloglás közösséget teremt az emberekből. Az ember, ha egészséges, „átjárja” őt az élet. Az együtt gyaloglókat „átjárja” egy közös élet, az életnek az ereje. Együtt, örömmel mozogni, gyaloglás közben jókat beszélgetni, összekacsintani egy nehéz emelkedőn – ezt mind átélhetjük a nordic walking edzések csoportjaiban. Az edzések alatt új ismeretségek szövődnek, gyorsabban megy az idő és könnyebben fogynak a kilométerek!

Gyaloglás mint meditáció

A testünk nem napi 10-12 óra ülésre, hanem gyaloglásra lett teremtve. A nordic walking egyszerre sport és meditáció. Sport, mert testi szinten erősíti az izmokat, a csontokat, kilazítja a bemerevedett hátat, lapockát, derekat, tágítja a tüdőt, átjárhatóvá teszi az ereket, növeli az állóképességet, edzi a szívet. Meditáció, mert a nordic walking közben az újra és újra elkalandozó gondolatokat a pontos mozdulatokhoz való visszatérés térítheti pihenő állapotba. A sportos gyaloglás olyan ritmikus mozgás, ami az idegrendszerre is rendkívül kedvező hatással van, egyfajta módosult tudatállapotba kerülünk általa. A gyaloglás oldja a stresszt és a szorongást. Az ember képes “kigyalogolni” magából zakatoló, zavaros gondolatait, nehéz érzéseit. Ha az elménk túlterhelődik a napi problémák által, a test ezen egyszerű mozgása által képes lenyugtatni azt.

Fogyj nordic walkinggal!

Ha célod a fogyás, jó helyen jársz! A nordic walking az egyik leghatékonyabb zsírégető edzés! Az alábbiakban egy kis tudományos számítással be is bizonyítom!

Ahhoz, hogy a lehető leghatékonyabban tudd felvenni a harcot a zsírpárnák ellen, ismerned kell a célzónádat, amit a percenkénti pulzusszám segítségével számolhatsz ki:

Férfiaknál: 220, Nőknél 226 – életkor x 0,60 és 0,75.

A kapott két érték között van a zsírégető zónánk. Fontos, hogy ha valóban fogyni szeretnél, minimum 60 perc, de inkább ennél több időt kell egyhuzamban edzened, valamint az edzésének nagy részét ebben az optimális pulzus zónában érdemes töltened.

Például egy 45 éves hölgy esetében: 226-45=181. 181×0,60=109 és 181×0,75=136. Tehát az ideális pulzusszám ebben az esetben 109 és 136 között van. 

Ha fogyni szeretnél, akkor ahhoz, hogy a szervezeted a felhalmozott zsírréteget kezdje felhasználni, rendszeres és hosszabb ideig tartó mozgás szükséges. A mozgás során az első 40-50 perc alatt ugyanis zsírégetés nem történik, a szervezet először a cukor és szénhidrát raktárakat kezdi el energiává alakítani. Jó, ha tudod, hogy a zsír lebontása 2,5x több energiát igényel a szervezettől, mint a szénhidrát és a cukor lebontása – így érthető, hogy csak a raktárak kiürítése után kezdődik meg a zsírbontás. Egy átlag ember testének zsírtartalma elméletileg 20 maraton lefutására elegendő energiát biztosít. A tökéletes anyagcsere folyamatokhoz elengedhetetlen az oxigén jelenléte, amit megfelelő mennyiségben csak a zsírégető célzónánkban képes felvenni a szervezetünk.

A nordic walking edzéseken olyan közepes intenzitású, hosszan tartó (70 perces) kardió mozgást végzünk, ami pulzusunkat az optimális, zsírégető tartományban tartja, így segít a fogyásban. Ahhoz, hogy látványos legyen az eredmény, legalább heti három alkalommal érdemes edzeni, és természetesen a megfelelő diéta sem maradhat el. 

Akár kisebb, akár nagyobb túlsúllyal küzdesz, gyalogolni te is tudsz! A helyesen kivitelezett nordic walking mozdulatsor és a botok segítségével az egész tested átmozgathatod. A rendszeres edzések során izmaid erősödnek, szálkásodnak, tested rugalmasabb, karcsúbb, kontúrosabb lehet. Az optimális eredmény érdekében a nordic walking remekül kombinálható más mozgásformákkal is – a kardió edzésnek minősülő sportos gyaloglás saját testsúlyos funkcionális edzéssel, vagy konditermi gyakorlatokkal is kiegészíthető. 

Vélemények

Mit mondanak rólam?

Köszönöm szépen a jelenkezésed.

Sikeresen regisztráltál.

1-2 napon belül küldöm a részleteket.

 

Sajnálom de a mai 2021.12.12-i edzés sajnos elmarad!
A többi időpontban várlak szeretettel!