https://gyalogolj.hu

Nordic walking botok és felszerelés

A CIPŐ

A megfelelő bot kiválasztása után a második legfontosabb dolgunk a cipő kiválasztása.
Amennyiben kényelmetlen cipőben kezded a mozgást, vagy a cipő feltöri a lábad, ez a kellemetlen élmény hosszú időre elveheti a kedved a mozgástól. Cipőt mindig délután vásárolj, mert ilyenkor már kicsit dagadtabb a láb, így nem fordulhat elő, hogy az edzés vagy a túra közepén derül ki, hogy szorít.

A bot mellett a másik fontos felszerelés a megfelelő cipő! Fontos, hogy a cipőnk jó legyen, ezen ne spóroljunk! Erdei terepre alkalmas, recés talpú cipőt válasszunk. A szakboltokban trekking (könnyű túracipő) vagy terepfutó cipőt (és ne nordic walking cipőt) keressünk, és kérjük az eladó segítségét a megfelelő model kiválasztásában.  Fontos, hogy mindig délután menjünk cipőt vásárolni, mert a nap második felében kb fél számmal nagyobb a lábunk. Szánjunk időt többféle típus, model felpróbálására is, hogy megtaláljuk a lábunkhoz legjobban illőt. Jó, ha tudod, hogy a terepfutó cipő talpa hamarabb kopik, a túracipő viszont keményebb gumiból készült, így lassabban használódik el. Fontos, hogy ne merev cipőt, masszív túrabakancsot válasszunk, a nordic walking technika megfelelő kivitelezéséhez elengedhetetlen, hogy a talpak könnyedén tudjanak gördülni. Mivel ősszel, télen jellemző lehet, hogy sáros talajon haladunk, így fontos a vízállóság is. Ezt általában egy speciális membrán réteggel érik el a gyártók. A zokni minősége is fontos, általában nem a cipő dörzsöli ki a lábunkat, hanem a méretben, minőségben nem megfelelő zokni. Válasszunk speciális futó vagy túrazoknit, hogy elkerüljük a kényelmetlenségeket! 

Az lesz számodra a jó nordic walking cipő , ami a te igényeidet maximálisan kiszolgálja.
A nordic walking cipő az egyik legfontosabb felszerelés a biztonságos gyalogláshoz.
DSF2066
Nordic Walking edzések egész évben
DSF2073

A cipő ne aerobik vagy teremcipő legyen, hanem terepre kialakított, barázdált talpú cipő, mely kevésbé csúszik.

RUHÁZAT

Mindig az időjárásnak, évszaknak megfelelően öltözködjünk, sportos, kényelmes lehetőleg ne pamut ruházatot válasszunk (az izzadást követően a pamut magában tartja a nedvességet ezzel megnövelve a megfázás kockázatát).

Tudom, hogy hihetetlennek hangzik, de mozgás közben nem lehet megfázni. Ezért inkább kicsit alulöltözöttek legyünk az elején, minthogy a vastag pulóverekbe beleizzadva a mozgást követően megfázzunk. Az ilyen jellegű megfázások soha nem sportolás közben, hanem sportolás után következnek be. Hűvösebb időszakokban legyen nálunk mindig egy pulóver, amit edzés után rögtön magunkara tudunk kapni. Ha megteheted, modern lélegző sportruházatban sportolj.
sportos gyaloglás Nordic

MILYEN BOTOT VÁLASSZUNK?

A Nordic Walking sportág elterjedésével egyre több üzletben egyre több botot árusítanak. A botok kiválasztásánál másodlagos vagy harmadlagos szempont legyen a bot színe vagy ára. A legfontosabb a helyes technika elsajátítása és a negatív hatások kiküszöbölése érdekében a Nordic Walking bot hosszúsága, illetve összetétele.

Általánosságban elmondható, hogy a bot hosszúsága a magasságunk x 0,68 v. 0,70-nel. Ennél azért összetettebb a jó választás: nem mindegy kinek milyen mozgékony a váll- illetve csípőízülete, fontos a karok hossza és figyelembe kell vennünk, hogy ki milyen intenzíven szeretné végezni ezt a mozgást.

A nordic walking bot első ránézésre hasonlít ugyan a túrabothoz, de funkcionalitását tekintve teljesen más a két sporteszköz. A túrabot jellemzően alumíniumból készül, amit hegymenetben, valamint lejtőn lefelé, támaszkodásra, biztonságos közlekedés elősegítésére szoktunk használni. Ezzel szemben a speciális markolatú, karbon és üvegszál alapú nordic walking botokra azért van szükségünk, hogy az ütemes, dinamikus mozgásunkat segítsük, és azzal “toljuk” magunkat. A nordic walking botokkal lehet nordic walkingozni, valamint túrázni is, a túrabotokkal viszont csak túrázni tudsz, sajnos nordic walkingra nem alkalmasak. Így, ha választanunk kell, válasszunk inkább speciális nordic walking botot.

Ezért tartom fontosnak és egyben spórolásnak is, hogy a vásárlás előtt egy-két alkalommal próbáljunk ki különböző hosszúságú botokat, és így válasszuk ki a megfelelő hosszúságot. Természetesen az első pár alkalommal tesztbotokat ingyenesen biztosítok és segítek a bot kiválasztásában.

DSF7223 1
IMG 1241 1 1
DSF7227 1
IMG 1240 2 1
IMG 2212 1
IMG 2214 1
IMG 2218 1

Köszönöm szépen a jelenkezésed.

Sikeresen regisztráltál.

1-2 napon belül küldöm a részleteket.

 

Sajnálom de a mai 2021.12.12-i edzés sajnos elmarad!
A többi időpontban várlak szeretettel!