https://gyalogolj.hu
Nordic Walking edzések egész évben

Nordic walking bot kisokos – Itt minden kérdésedre választ találsz

A nordic walking egy hálás sport, mert viszonylag keveset kell ahhoz költeni, hogy maximálisan ki lehessen élvezni. Gondolok itt arra például, hogy nem kell terembérleti díjat fizetni, ha edzeni szeretnél, ahogy speciális gépeket sem kell hozzá venni, és nagyon speciális ruházatra sincs szükség. Ami azonban elengedhetetlen, hogy legyen egy jó nordic walking cipő, illetve egy nagyon jó nordic walking bot a birtokodban. Utóbbi kiválasztásában szeretnék most segíteni. 

Még mielőtt belemennénk a bottípusok rejtelmeibe, szeretném, ha megfogadnál 5 dolgot: 

  • ne az alapján válassz botot, hogy melyik a legszebb színű, vagy melyik megy a cipőhöz ..:)
  • akkor kezdj el botot keresni magadnak, ha már van saját, kialakult stabil nordic technikád,
  • légy türelmes, próbálj ki minél több típust, (edzéseken biztosítok többfélét is)
  • a neten csak akkor vásárolj, ha már élőben próbáltad 
  • kérd ki a tanácsom, ha valamiben nem vagy biztos, írj vagy hívj nyugodtan

Mekkora nordic walking bot kell?

Általánosságban elmondható, hogy a bot hosszúsága a magasságunk szorozva 0,68-cal vagy 0,70-nel. De ennél azért összetettebb a dolog, mert ha csak ennyiről lenne szó, akkor bárki tudna jó botokat venni. Nem mindegy például, hogy kinek milyen mozgékony a váll- illetve csípőízülete, továbbá fontos a karok hossza, és figyelembe kell vennünk azt is, hogy ki milyen intenzíven szeretné űzni ezt a sportot, illetve per pillanat milyen egészségi állapotban van. Tehát a nordic walking bot méret meghatározásánál sok tényezőt kell szem előtt tartani. v

Ezért javasoltam korábban, hogy ne vásárolj elhamarkodottan a neten, mert online nincs lehetőséged ezeket a fontos kritériumokat megvizsgálni, és ezért gondolom azt is, hogy jobban jársz, ha nem a Decathlonban vagy az Intersportban veszed meg a botokat, hanem szakembertől. Mert a Decathlonban – vagy bármelyik egyéb multiban – dolgozó eladó a legjobb szándék mellett sem fog tudni neked szakértő tanácsot adni (tisztelet a kivételnek). 

Túrabot, sífutó bot, nordic walking bot – Nem mindegy? Nem! 

Laikusok számára valóban mindegynek tűnhet, ám a valóságban kőbe vésett szabály, hogy nem keverjük a sportágakat és a botokat. A nordic walking bot első ránézésre hasonlít ugyan a túrabothoz, de funkcionalitását tekintve teljesen más a két sporteszköz.

A túrabot jellemzően alumíniumból készül, amit hegymenetben, valamint lejtőn lefelé, támaszkodásra, biztonságos közlekedés elősegítésére szoktunk használni. Ezzel szemben a speciális markolatú, karbon és üvegszál alapú nordic walking botokra azért van szükségünk, hogy az ütemes, dinamikus mozgásunkat segítsük, és azzal “toljuk” magunkat, így egész felső testünket mozgásra sarkalva.  Készülnek alumíniumból is nordic walking botok, de azokat nem javaslom, mert iszonyú merevek, ráadásul nehezebbek is, mint az üvegszálas, a kompozit és karbonból készült társai, illetve használata hosszú távon ízületi problémákhoz vezethet. 

További érvem, hogy miért érdemes célzottan nordic walking botot venni, hogy ezekkel nordicozni és túrázni is lehet, ám a túrabotokkal viszont csak túrázni tudsz, sajnos nordic walkingra nem alkalmasak. Ezért is válassz inkább speciális nordic walking botot.

DSF7227 1

Karbon és kompozit – Mit tudnak ezek az anyagok? 

A kompozit botok az olcsóbbak, ugyanis azok nem csak karbonból, hanem üvegszálból és adott esetben még egyéb anyagok ötvözetéből készülnek. Azonban a karbontartalom határozza meg, hogy mennyire lesz strapabíró, így ennek az arányát érdemes mindig szem előtt tartani. Arra is érdemes figyelni, hogy a karbontartalmon múlik a bot rugalmassága, kontra merevsége.

Továbbá azt sem szabad soha elfelejteni, hogy a felhasználó milyen testi adottságokkal rendelkezik, hiszen értelemszerűen nem ugyanolyan teherbírású bot kell egy 50 kilós nőnek, mint egy 90 kilós férfinak. Felesleges megvásárolni a világ legerősebb nordic walking botját, ha aztán végül nem használjuk ki a “szupererejét”. 

A karbonból készült nordic walking botok tehát a legerősebb, legstrapabíróbb botok, ezért más sportok űzésére is alkalmasak lehetnek. De azt jó, ha tudod, hogy karbon botokon belül is vannak további kategóriák attól függően, hogy milyen minőségű karbonból készülnek, melyik gyártó által, és melyik országban.

Az igazán prémium minőségű botoknak igen magasan van az ára, cserébe viszont nem okoznak csalódást. Ezzel szemben az alacsonyabb minőségű karbon botok tudnak meglepetést okozni, így azok helyett inkább a jó minőségű kompozitok mellett érdemes voksolni. 

Fix vagy állítható bot? 

A nordic walking bot összecsukható változatára azoknak van szüksége, akik sokat utaznak a nordic walking eszközeikkel, például, ha valaki külföldre jár rendszeresen túrázni. Minden más esetben felesleges állítható botokat venni, mert a többség úgy is a lakóhelye közelében edz, és nem használja ki az állítható jelleget. Illetve igen nagy odafigyelést igényel minden egyes alkalommal ujra és ujra pontosan és erősen beállitani!  

Hegyek 

Minden jó minőségű nordic walking botnak vídia hegye van – ez nem kopik, nem törik és minden körülmény között jó talajfogást biztosít. Kérlek erre is figyelj, amikor választasz, mert ez egy elengedhetetlen szempont. Kapható olyan bot is, amely különböző méretű sima vasból készült gömbhegyben végződik. Nem javaslom ennek a használatát, mert egyáltalán nem kapaszkodik olyan jól, mint a vídia hegy. Az ilyen jellegű botok csak sétáláshoz, elsősorban idősebb embereknek lesz megfelelő.

Érdemes még azt is tudni, hogy a nordic walking bot tartozéka az úgynevezett gumi tappancs, amit a bot végére kell húzni. Ezt akkor érdemes használni, ha aszfalton sportolsz, hiszen a vídia hegy kopogása zavaró tud lenni. Ám amikor erdőben vagy földúton nordicozol, nyugodtan vedd le – sőt, kérlek, hogy mindig vedd le – a botodról a tappancsot, mert egyrészt szükségtelen, másrészt veszélyes is lehet, mivel a gumi tappancs nem tapad túl jól földúton. 

Markolatok és csuklópántok

Ezek mindig egy egységet képeznek, a markolat anyaga parafa vagy más jól tapadó speciális anyagból készül és egy gyors mozdulattal fel, illetve lecsatolható a csuklópántról. 

Figyelj rá: a jó botoknál a csuklópánt méretezve van, így minden esetben azt kell választani, ami a te kézfejedhez tökéletesen igazodik. Na, ilyen apróságnak – tűnő – dolgokon is múlik, hogy milyen élmény lesz számodra ez a sport.

Folyamatosan frissülő tartalmakért kövesd be a Nordic walking – Sportos gyaloglás Facebook-oldalát.

Megosztás:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Köszönöm szépen a jelenkezésed.

Sikeresen regisztráltál.

1-2 napon belül küldöm a részleteket.

 

Sajnálom de a mai 2021.12.12-i edzés sajnos elmarad!
A többi időpontban várlak szeretettel!