https://gyalogolj.hu
Helyes nordic walking technika

A nordic walking technika alapjairól

Ahogy a nordic walking egyre nagyobb népszerűségnek örvend, úgy jelenik meg egyre több ember a szabadban, bottal a kezében. Ha te magad nem űzöd ezt a sportot, akkor első ránézésre azt gondolhatod, hogy simán csak sétáló emberekről van szó, akik így-úgy, kisebb-nagyobb lendülettel mozognak, maguk mellé szúrkálva a botot, mintha csak Poldi bácsi leszármazottai lennének. 

Nos el kell áruljam, hogy ennél jóval többről van szó, ugyanis a nordic walkingozás pont attól lesz az, ami, hogy sajátos technikával végezzük. De mit is érdemes tudni erről a témáról? 

Nordic walkingozni csakis helyes mozgással érdemes, hiszen csak így fejti ki pozitív hatását testünkre. A helyesen végzett mozdulatok révén testünk szinte minden izma mozgásba lendül, de nem ész nélkül, hanem kíméletes módon. Ha megfelelően gyakorlunk, csökkenhetnek az izom- és ízületi panaszok, valamint a nyak, hát, váll és derékfájdalmak – ráadásul úgy, hogy közben az állóképességünk erősen fejlődik. 

Nordic walking technika

A bot többek között azért hasznos, mert csökkenti az ízületekre ható terhelést, közben pedig dimanikusan dolgoztatja nem csak a nagy, hanem az úgynevezett core- támasztó izmainkat is. Az úszás után talán ez a sport van a második helyen, ha a gerinc egészségének megőrzéséről van szó. És még hosszan tudnám folytatni a sort, mi mindenre van jó hatással a nordic walking, ám most csak érzékeltetni szerettem volna, hogy miért érdemes megtanulni és aztán helyesen gyakorolni ezt a sportot. 

A modern technika világában szinte már mindent megtanulhatunk tutorial videók alapján, ám ha nem sportelméletről van szó, hanem gyakorlati tanulásról, akkor továbbra is javasolt élőben órákat venni. Ugyanis egy videó soha nem fog téged kijavítani, nem fogja figyelembe venni a személyre szabott céljaidat, ahogy a betegségeiddel, gyengeségeiddel sem lesz tisztában, így előfordulhat, hogy még ártasz is magadnak. De nem kell aggódni, a helyes technika elsajátítása nem vesz sok időt igénybe. Az elméleti tudást már egy 3 órás alaptanfolyamon is elsajátíthatod. Néhány alkalom után pedig már képes leszel biztonságosan nordicozni, és innentől kezdve egyedül is útnak indulhatsz, de persze társaságban ez is sokkal élvezetesebb.

A nordic walking technika helyes elsajátításához elengedhetetlen a megfelelő bot kiválasztása, ugyanis nem mindegy, hogy milyennel gyakorlunk. Ha nem csak felületes szemlélő vagy, akkor talán észrevetted, hogy a nordic bot már ránézésre sem hasonlít a túrabothoz, és  funkcionalitását tekintve is teljesen más. A túrabot jellemzően alumíniumból készül, amit hegymenetben, valamint lejtőn lefelé, támaszkodásra, biztonságos közlekedés elősegítésére szoktunk használni. 

IMG 3142

Ezzel szemben a speciális markolatú, karbon és üvegszál alapú nordic walking botokra azért van szükségünk, hogy az ütemes, dinamikus mozgásunkat segítsük, és azzal “toljuk” magunkat, így egész felső testünket mozgásra sarkalva.  Készülnek alumíniumból is nordic walking botok, de azokat nem javaslom, mert iszonyú rossz rezgéseket keltenek, ráadásul nehezebbek is, mint az üvegszálas, a kompozit és karbonból készült társai, illetve használata hosszú távon ízületi problémákhoz vezethet. Nordic walking botokkal kapcsolatban ITT olvashatsz bővebben

A nordic walking technika helyességéről 

Ahogy arról egy másik cikkemben is írtam, a nordic walking egy viszonylag fiatal sportág, amit eredetileg a sífutás száraz edzésének szántak, de az évek alatt szépen kiforrta magát, és akkora sikert aratott, hogy már önálló sportágként is megállja a helyét. A sífutással való “testvéri viszonyból” eredően nordicozás közben is hasonló technikákat alkalmazunk, mint ők. 

Akkor mondhatod el magadról hogy nordicoztam egy jót, ha kb. 30%-ban a felsőtested izmaival toltad előre magad gyaloglás közben. Ja igen! Így fárasztóbb, ahogy a vendégeim is mondják mindig…:) 

Többféle iskola ismert Európában, én hármat is elvégeztem 17 évvel ezelőtt, hogy lássam és érezzem a különbséget. A németországi nordic walking szövetségnél például több, mint 20 féle technika ismert, ám hazánkban leginkább csak a diagonál technikát gyakorolják és oktatják. A diagonál lépés egyébként azt jelenti, hogy ellentétes láb és kar mindig egyszerre mozdul, hasonlóan a hétköznapi gyaloglási mozgásunkhoz. De az fontos, hogy nordicozáskor ebbe a mozgássorozatba tevékenyen részt vesz a bot is, mert azzal egyensúlyozunk, tehermentesítjük az ízületeinket és azzal fejtünk ki erőt is, mely az intenzív előrehaladásunkhoz szükséges.

Az így végzett mozgás eleinte kényelmetlennek tűnhet, hiszen olyan izomcsoportokat is mozgásba hozunk, amelyeket a hétköznapi életben kevésbé. Ám amint egy kicsit edzettebbé válsz és ráérzel, komfortosnak érzed majd, és egy életre rögzülni fog, akárcsak az úszás vagy a biciklizés. 

Egy másik általam igen kedvelt technika a “two in one”, melyett magyarul talán páros technikának fordíthatnánk. Lényege, hogy ez esetben a két karunk egyszerre mozdul előre, majd mindig ugyanarra a lépésre szúrjuk a botot a földbe. Igen hatékonyan képes a felsőtestet átmozgatni, ezért szívesen alkalmazom az edzéseim során.

Egy meredek lejtőn vagy csúszós úton lefelé haladás is teljesen más mozgást igényel. Ilyenkor a biztonság az első és nem a sportosság. Épp ezért ilyenkor magunk elé és/vagy mellé szúrjuk le a botokat, így minimalizálva az esetleges megcsúszást, elesést. De még ezt az egyszerűbb technikát is erősen ajánlott elsajátítani egy oktatáson és nem élőben találkozni vele először, amikor már csúszunk. 

Ennek a 3 technikának a birtokában már biztos lehetsz benne, hogy amit, csinálsz az hasznos és biztonságos a testednek és ezeken kívül még van egy pár igen hasznos mozdulatsor ami egyszer a buksidat, máskor a testedet dolgoztatja meg. A nordic walking nem a világ legbonyolultabb sportja, de annál bonyolultabb mint gondolnád, legalábbis ha jól akarod csinálni. 

Friss hírekért kövess be minket Facebookon, és ne felejts el megkeresni minket YouTube-on is.

Megosztás:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Köszönöm szépen a jelenkezésed.

Sikeresen regisztráltál.

1-2 napon belül küldöm a részleteket.

 

Sajnálom de a mai 2021.12.12-i edzés sajnos elmarad!
A többi időpontban várlak szeretettel!