https://gyalogolj.hu
Nordic walking gyakorlásával fogyni

Nordic walkinggal fogyni? Bizony!

Szinte minden túlsúlyos ember fejében él egy kép a kardió edzésekről, ahol feszes testű fiatal lányok gazellaként szökellnek a futópadon, vagy atlétatestű, kockahasú férfiak izzadt mellkassal szakítják át valamely ultratávú futóverseny célvonalát. Majdnem mindenki elképzelte már saját magát is ebben a helyzetben, de azoknak, akik kisebb-nagyobb túlsúllyal élnek, elérhetetlennek tűnnek ezek a sportok. Van-e megoldás, s ha igen, akkor mi? Lehet-e opció a nordic walkinggal fogyni? A válasz határozott IGEN!!!

Van egy sokak által igaznak gondolt tévhit a fogyásról, e szerint kíméletes sporttal nem lehet fogyni, hiszen csak az fogyaszt, ami fáj is. Remélem mondanom sem kell (sajnos de), hogy ez egyáltalán nem igaz. A edzés intenzitása pulzuszónákra bontható, illetve személyre szabottan kiszámitható.

  • bemelegítés 
  • könnyű 
  • aerob 
  • anaerob
  • maximális 

Sokan azt gondolják, hogy akkor a legnagyobb a szervezet zsírégető képessége, amikor az anaerob vagy a maximális zónában vagyunk, ám ez tévedés, ugyanis a legjobb zsírégető képesség az aerob zónában mérhető. Tehát a legeredményesebb fogyást akkor érhetjük el, ha többnyire zsírégető/aerob tartományban dolgozunk. Ennek kiszámolására több módszer is létezik, kérhetjük edző segítségét vagy használhatunk okosórát is. De nagyjából mi magunk is belőhetjük, ha próbálunk folyamatosan olyan pulzusszámon maradni, ahol még viszonylag könnyen tudunk beszélni. 

Erre a nordic walking kiválóan alkalmas, mert az egyszerű gyaloglás többnyire nem éri el, a futás pedig, főleg kezdők esetében, könnyen meghaladja a kívánt pulzustartományt, az esetleges ízületi károsodásról már nem is beszélve. Az aerob zóna magyarul azt jelenti, hogy keményen dolgozol, de még nem köpöd ki a tüdőd és nem vagy ájulás közeli állapotban. A nordic walking azért is jó választás, mert a fenti elvárásoknak abszolút megfelel: mert általában az edzések ⅓-a intenzívebb, a ⅔-a azonban aerob. Tehát nordic walkinggal fogyni nem csak lehetséges, hanem egészségesebb is.

Túlsúlyosként különösen fontos, hogy olyan sportot válassz, ami kíméli az amúgy is túlterhelt ízületeket, így még ha arra is vágysz, hogy fuss, rohanj és kínozd magad, nem javasolt ezt tenned. Ezért is szuper választás a nordic walking, mert nordicozás közben nem unatkozol, nem érzed azt, hogy nem csinálsz semmi érdekeset, mégis folyamatosan dolgozik az egész test, ráadásul kíméletesen. 

Mi sem igazolja ezt az állítást jobban, mint a saját történetem, ami 110 kg-val indult, és 82 kg-val zárult. A teljes sztorit ide kattintva tudod elolvasni

<img src="nordic walkinggal fogyni.jpg" alt="Nordic walkinggal fogyni">

Nordic walkinggal fogyni – Mi kell a sikerhez ? 

1. Megfelelő technika

Nordic walkingozni csakis helyesen érdemes, hiszen csak így fejti ki pozitív hatását testünkre. A helyesen végzett mozdulatok révén testünk szinte minden izma mozgásba lendül, de nem ész nélkül, hanem kíméletes módon. Ha megfelelően gyakorlunk, csökkenhetnek az izom- és ízületi panaszok, valamint a nyak, hát, váll és derékfájdalmak – ráadásul úgy, hogy közben az állóképességünk erősen fejlődik. 

A bot többek között azért hasznos, mert csökkenti az ízületekre ható terhelést, közben pedig dimanikusan dolgoztatja nem csak a nagy, hanem az úgynevezett core- támasztó izmainkat is. A helyes technikáról itt olvashatsz bővebben. Ha pedig szeretnéd elsajátítani a megfelelő technikát, akkor gyere el egy alaptanfolyamra

2. Egy jó edző

Akár csapatban, akár egyedül járnád az erdőt, egy jó edzőre szükséged lesz, legalább az elején! A jó edző ismérve, hogy a személyedre szabja az edzéseket, felméri az állóképességed, alaposan kikérdez az egészségi állapotodról, valamint az elérni kívánt céljaidról. Bárkihez is mész edzésre, ha ezeket nem tapasztalatod, nem vagy jó helyen. 

3. Szánj rá időt! 

Ahhoz, hogy nordic walkinggal fogyni tudj (vagy bármilyen egyéb hasonló sporttal), legalább 1-1,5 órás intenzív edzésre van szükségünk. Az első 40-45 percben a szervezet a könnyen mozgósítható szénhidrátokból nyeri az energiát, csak ezután nyúl az elraktározott zsírokhoz. Pedig a kutya valahol itt van elásva, mert a szervezetnek majdnem kétszer akkora munka zsírból energiát előállítani, mint szénhidrátból, ezért is olyan nehéz rávenni.

Apropó zsírégetés: hallottál már az utólagos zsírégetésről? Pedig nagyon fontos lenne, hogy mindenki tudjon róla, mert a sport nem csupán addig tart, amíg elvégzed a gyakorlatokat – a belső munka tovább folytatódik. Mit is jelent ez? 

Amikor aktív testmozgást végzünk, a szervezetben a belső környezeti egyensúly megváltozik, amelynek a helyreállítása energiaveszteséggel jár. Például az, hogy a pulzust, a légzést vagy a verejtékezést visszaállítsa az átlagos ritmusra. Ez az utólagos zsírégetés folyamata, ami kívülről nem látszik, hiszen pihenő állapotban végezzük, ám a testünk nagyon is dolgozik, és energiát használ fel. Ez a folyamat akár órákon át is tarthat, ám ez függ attól is, hogy mennyi ideig sportotál, mennyire ürültek ki azok a bizonyos szénhidrát raktárak. 

A testünk mindig arra törekszik hogy az úgynevezett gyors raktárakat (ATP-raktár) minél előbb visszatöltse. Ha edzés után 1-2 órán át nem veszel magadhoz szénhidrátot akkor ezt muszáj lesz a meglévő zsírból megtennie – na ez az utólagos zsírégetés ami nem ér véget az edzés végével!

4. Haladj kis lépésekkel! 

Ne akarj azonnal maratoni távot gyalogolni és 10 kg-t fogyni egy hét alatt! Haladj apró lépésekkel! hidd el a sok kis sikerélmény szárnyakat ad, de egy apró kudarc is képes szárnyadat szegni! Gondold végig – milyen sokat “dolgoztál” azért, hogy az a plusz kiló rajtad legyen, mennyi időt tettél bele…. na ugye – akkor csak van 1-2 hónapod arra is hogy ettől szép lassan megszabadulj. És tudd, hogy ez a fogyás sokkal tartósabb lesz!

5. Felejtsd el a BMI-t! 

Ha csupán az a célod, hogy nordic walkinggal fogyni következzen be, akkor folyton a számok hálójában leszel. Amikor elkezdtem nordicozni, egy idő után mindenki hatalmas számokkal kezdett dobálózni, hogy mennyit fogytam! Persze én is éreztem a változást, hogy kisebb nadrágot vásárolhatok, de a mérleg 1-2 kg mínuszt mutatott csupán. Viszont rengeteget változott a testösszetételem. Sokat csökkent a zsír és gyarapodtak az izmok, ami jelentősen súlyosabb a zsírnál, ezért nem „ment le” annyi kiló. Te se legyél csupán a kilók rabja. Az edzéseimen biztosítom a teljesen ingyenes mérést! Nagyon jól mutatja a változást hónapról hónapra.

6. Indulj el! 

Ha itt tartasz az olvasásban, akkor már csak egy dolgod van! Gyere el, vágj bele, ismerd meg ezt a kímélő, mégis intenzív és hatékony sportot mielőbb és lendülj olyan formába, amilyet szeretnél! Ha szeretnél nordic walkinggal fogyni, élményeket gyűjteni, közösséget építeni, és természet közeli életvitelt folytatni, én ott leszek és segítek!

Megosztás:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Köszönöm szépen a jelenkezésed.

Sikeresen regisztráltál.

1-2 napon belül küldöm a részleteket.

 

Sajnálom de a mai 2021.12.12-i edzés sajnos elmarad!
A többi időpontban várlak szeretettel!