https://gyalogolj.hu

10 felejthetetlen őszi látnivaló karnyújtásnyira a várostól – Ezért IS érdemes nordic walking edzésre járni

Itt kopogtat az ajtón az ősz, ami sokunkban vegyes érzelmeket ébreszt. Egyrészt mindannyian sajnálattal búcsúzunk a nyártól, a szabadságtól és a pezsgő élettől, másfelől azonban mégiscsak van valami hívogató az őszben. De mi az?

“Tudja isten mi okból szeretem, de szeretem” – írta Szabó Lőrinc az Itt van az ősz, itt van újra című költeményében, és bár a költő is igen jó indokokat talált arra, hogy miért szerethető évszak az ősz, én most bátorkodom hozzátenni néhány plusz érvet, persze nem rímek formájában, és felolvasni sem fogom közönség előtt, ezt nézzétek el nekem. 🙂

Aranyló utakra vezetlek a nordic walkinggal 

A nordic walking gyakorlatilag évszaktól függetlenül gyakorolható sport, hiszen a természet mindig tartogat valami szépet, ami miatt érdemes figyelmet fordítani rá. Nincs ez másképp ősszel sem, mi, lelkes nordic walkingozók ugyanolyan elánnal és lendülettel barangoljuk az őszi természetet, ahogy a tavaszit vagy a télit. De persze tisztában vagyok azzal, hogy az őszi melankólia sokakat utolér szeptember-október környékén, ezért arra gondoltam, megosztok veletek néhányat azok közül a túraútvonalak közül, amelyek során biztosan láthatsz valami csodálatosan szépet az őszi természetből. 

1: Törökvész út környéke

Ez egy igen közkedvelt terület a túrázók és nordic walkingozók körében, hiszen változatos, tartogat kihívást is, illetve számos természeti szépséget, izgalmas kilátót ölel körbe. A nordic walking túrák,edzések során az alábbi látványosságokat szoktuk érinteni, amelyek ősszel is szívmelengető színekben pompáznak: 

Apáthy szikla, Árpád kilátó 

Az Ördög-árok felett tornyosuló szikla csodálatos kilátást biztosít, nem csoda, hogy a környék 5,745 hektár területen védett természeti érték 1977 óta. Ez a 376 méter magas sziklaképződmény már a parkvölgyből is látható, ráadásul igen sokféle tömegközlekedési eszközzel megközelíthető – ezt persze nem a nordicosoknak mondom, mert nekünk a lábunk a közlekedési eszközünk. 🙂 

Nem messze az Apáthy sziklától újabb látványosságban lehet részünk, ugyanis a közelben található az Árpád kilátó, amely ősszel különösen szép természeti csodát tár elénk.

apathyszikla kirandulas barthadorka 1024
Forrás: Bartha Dorka/enbudapestem.hu

Guckler Károly-kilátó

Ez a kilátó sokak kedvence, ugyanis a Hármashatár-hegy csúcsán húzódó kilátó körpanorámával várja az arra látogatókat, ami nem mindennapi látványt biztosít számunkra. Különlegessége továbbá, hogy onnan még a Dunát is lehet látni. 

6qfAF98yfpdJ1S5xas

Oroszlán szikla 

Az Oroszlán szikla a Kecske-hegy lábánál található, és nevét annak köszönheti, hogy valóban egy oroszlánra hasonlít. Ez a híres dolomittömböt Glück Frigyes élethűbbre faragtatta, ám a műalkotás sajnos a második világháborúban megsérült. Orosz csapatok törték le az oroszlán fejét, hogy a keskeny kis utakon haladni tudjanak a járműveikkel. Ám a szikla azóta is ott áll, és habár szó szerint elveszítette a fejét, még mindig hasonlít egy oroszlánra. 

t
Forrás: $ztankó Ƀálint, Magyar Természetjáró Szövetség

2: Szépjuhászné környéke

A budai hegyek egyik legszínesebb csomópontja a Gyermekvasút, hiszen onnan kényelmes nordic túrával eljuthatunk a Hárs-hegyre, a János-hegyre, Makkosmáriára, a Normafára és Budakeszi környékére is. Ezeket az úticélokat gyakorta látogatjuk a túrázásaink során, hiszen olyan látnivalókról van szó, amelyeket ősszel nem szabad kihagyni.

jokepu 2 of 4 1024x610 1
Forrás: Botta András

Ennek a környéknek viszont nemcsak nordicozás és látvány szempontjából vannak rejtett tartalékai, hanem gasztronómiai szempontból is. Lángos, zsíros kenyér, finom forró illatozó italok is várják a természetjárókat, amelyekre mi is el szoktunk olykor, olykor csábulni, hiszen nem árt egy kis plusz energia a lábunkba rakott kilométerek után. 

A Normafa például sok újdonságot tartogat, hiszen a méltán híres síház épp felújítás alatt áll, épp ezért a parkoló helyén három modern, letisztult megjelenésű pavilon kapott otthont, ahol további kulináris élvezeteknek lehetünk (nemcsak) szemtanúi. Innen pedig már nem sokat kell tovább haladni a János hegyig, ahol az Erzsébet kilátó varázsol el minket csodálatos panorámájával.

f46bf452c8c0f681cf7d3d7501a67393
Forrás: Wikipédia

Végül de nem utolsó sorban szót kell ejtenem a gercsei templomról, ami amellett, hogy csodaszép látványt kínál a festői őszi környezetben, még kultúrtörténeti kincseket is hordoz magában. A Pesthidegkút határán álló épület formabontónak számított a XII. században, ugyanis ez a templom volt az első román stílusú, torony nélküli templom. Sajnos a tatárok igen komoly amortizációnak tették ki, de 1242-ben újjáépítették, majd a XVIII. században a környék akkori birtokosa, Kurtz János Ignác fel is újította. 

A templom környékét temetkezési célokra is használták – többek között az 1739-es pestisjárvány hidegkúti halottai is ide kerültek végső nyugalomra (164 fő). Ezért kijelenthető, hogy ez a templom együtt lélegzik a természettel és a történelemmel is, így minden tekintetben fontos része a hazai kirándulóhelyeknek.

ascii 405e569eec861d80db1aee74f85f2a3d ed80519a 588362
Forrás: Tóth Judit

3. És amire még szükséged lehet az őszi nordicozáshoz: 

  • helyes nordic walking technika, 
  • megfelelő felszerelés, 
  • kitartás

Az első két pont az én feladatom, hiszen oktatóként kifejezetten fontosnak tartom, hogy minden nordicozni vágyó számára megadjam a szükséges tudást a sikeres sporthoz. Ebben a bejegyzésben részletesen írok arról, hogy miért fontos a megfelelő technika elsajátítása, illetve az alapvető szabályokról is. Ezt egy alaptanfolyamon sajátíthatod el legkönnyebben, amelynek keretein felmérjük a jelenlegi sport- és egészségi állapotod, valamint azt is megvizsgáljuk, hogy milyen célokat szeretnél elérni a nordic walking segítségével. 

A felszerelést tekintve talán a legfontosabb komponens a nordic walking bot, aminek szintén egy külön bejegyzést szenteltem. Ha ezt elolvasod, széleskörű tudásra tehetsz szert arról, hogy milyen típusú botok vannak, hol érdemes beszerezni őket, illetve, hogy milyen szempontok alapján kell választani. Ugyanígy a cipő kiválasztása is kardinális kérdés, hiszen egyáltalán nem mindegy, milyen lábbeliben járjuk a természetet. Erről a témáról is írtam már egy kis összefoglalót, amit itt el is tudsz olvasni, de azért a legfontosabb tudnivalókra ezúttal is kitérek. 

Ha még nincs cipőd nordic walkinghoz, akkor a vásárlást ne a reggeli órákra időzítsd, hanem inkább délutánra, mert ilyenkor már kicsit dagadtabb a láb, így nem fordulhat elő, hogy az edzés vagy a túra közepén derül ki, hogy szorít.

Erdei terepre alkalmas, recés talpú cipőt válasszunk. A szakboltokban trekking (könnyű túracipő) vagy terepfutó cipőt (és ne nordic walking cipőt) keressünk, és kérjük az eladó segítségét a megfelelő model kiválasztásában. Szánjunk időt többféle típus felpróbálására is, hogy megtaláljuk a lábunkhoz legjobban illőt. Jó, ha tudod, hogy a terepfutó cipő talpa hamarabb kopik, a túracipő viszont keményebb gumiból készül, így lassabban használódik el.

Ezek után pedig neked “csak” a kitartás részét kell hozzátenni a sikerhez, de persze ebben is segítségedre leszek, például a közös kirándulásokkal, amelyek során egy vidám, összetartó és lelkes csapattal ismerkedhetsz meg. Érdemes csatlakozni hozzánk a Facebookon is, ahol rendszeresen osztok meg tartalmakat nordic walking és egészség témájában.

Megosztás:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Köszönöm szépen a jelenkezésed.

Sikeresen regisztráltál.

1-2 napon belül küldöm a részleteket.

 

Sajnálom de a mai 2021.12.12-i edzés sajnos elmarad!
A többi időpontban várlak szeretettel!