https://gyalogolj.hu

Így NE bukj bele az újévi fogadalomba – Tippek kezdő sportolóknak

Ha újév, akkor fogadalmak, megújulási vágy és remekbe szabott tervek, azaz “new year, new me”. Ezt a hozzáállást én is támogatom, hiszen a változás iránti vágy első lépcsőfoka az, hogy megfogalmazzuk a céljainkat. Ilyenkor sokan megfogadják, hogy egészségesebben fognak étkezni, kevesebbet fognak stresszelni, többet fognak spórolni, tanulni, vagy éppenséggel azt, hogy gatyába rázzák a fizikai állapotukat. 

Ha te is sportolással kapcsolatos fogadalmat tettél, akkor van egy jó hírem: nordic walkinggal két legyet üthetsz egy csapásra, hiszen amellett, hogy növelheted az állóképességed és fogyást érhetsz el, jelentősen csökkentheted a felgyülemlett stressz mértékét is. 

A sport ugyanis fordított arányos folyamatokat indít el a szervezetben: amennyivel csökken a súlyfelesleg mértéke, annyival növekszik a vidámság, jókedv mértéke. És akár hiszed, akár nem, ez nem csupán mese habbal, hanem tudományos tény. Sportolás közben ugyanis olyan hormonok szabadulnak fel az agyban, mint az oxitocin vagy a dopamin, amelyek a boldogságérzetért felelősek. Ezért érezheted azt egy-egy edzés után, hogy energikusabb vagy, tisztább az elméd, és nem nyomasztanak annyira a hétköznapi problémák. 

Ehhez társul a nordic walking plusz előnye a természetben történő sportolás révén. A természetben töltött idő ugyanis már önmagában nyugtatólag hat az idegrendszerre, ám ha ezt összekapcsoljuk a testmozgással, akkor egy olyan “koktélt” kapunk, ami képes felvenni a versenyt a hétköznapi élet problémáival szemben. Sokan számolnak be arról, hogy nyúzottan, rosszkedvűen érkeznek meg egy-egy edzésre, és olyan érzésük van, mintha kiveszett volna belőlük minden életenergia. Aztán ahogy ráveszik magukat a mozgásra újra és újra, azzal szembesülnek, hogy – kis túlzással – új emberként térnek haza. Ez az egyik oka annak, hogy a sport függőséget tud okozni, ráadásul olyan függőséget, amiből az illető kizárólag profitál. 

IMG 4251
Nordic walking túra a budai hegyek egyikében.

De akkor miért van az, hogy a “new year new me” projekt mégis sokszor kudarcba fullad? 

Nos, szerintem ez annak köszönhető, hogy rosszul felépített tervvel futunk neki a feladatnak, ezért olyan nehézségekkel találjuk szembe magunkat, amelyeket nehezen – vagy egyáltalán nem – tudunk megugrani. Ezért született most meg ez az írás, hogy felhívjam a figyelmedet bizonyos tényezőkre, ha testmozgással, egészséges életmóddal és stresszcsökkentéssel kapcsolatos terveid vannak a 2023-as évre. 

1. Jól gondold át, hogy milyen mozgásformát választasz 

Fontos, hogy mindig pontosan fogalmazzuk meg a céljainkat amik legyenek reálisak a mostani állapotunkhoz képest. Egyesek úgy tartják, hogy mindegy, mit csinálsz, csak csinálj valamit. Ezzel én nem értek egyet, mert szerintem kulcsfontosságú, hogy az adott sport illeszkedjen a céljaidhoz, a képességeidhez és az egészségi állapotodhoz. Ha például már évek óta nem mozogtál, akkor nem feltétlen jó ötlet egyedül lemenni egy edzőterembe, és nekiállni emelgetni a súlyokat, mert rosszul fogod érezni magad attól, hogy te vagy az újonc, aki nem ismer senkit, és azt sem tudja, melyik géppel milyen izomcsoportot lehet működésre bírni. 

Ez a nordic walking vonatkozásában azt jelenti, hogy amikor megkeres engem valaki, akkor azzal indítjuk a közös munkát, hogy felmérjük az illető jelenlegi fizikai állapotát, és megbeszéljük, milyen célokat szeretne elérni, mire szeretné “használni” a sportot. Ilyenkor kitérünk arra is, hogy van-e bármilyen egészségügyi problémája, ami fontos lehet nordic walking szempontjából. A nordic walking egyébként e tekintetben kivételes jolly joker, ugyanis kortól és edzettségi szinttől függetlenül elkezdhető, remekül használható rehabilitációs célokra is, akár túlsúllyal, akár magas vérnyomással, szívproblémákkal vagy mozgásszervi problémákkal élsz. A nordic walking prevenciós célra is ideális választás: már napi félórányi ütemes séta 30-40%-kal csökkenti a krónikus megbetegedések kialakulásának esélyét.

A helyesen végzett mozdulatok révén testünk szinte minden izma mozgásba lendül, de nem ész nélkül, hanem kíméletes módon. Ha megfelelően gyakorlunk, csökkenhetnek az izom- és ízületi panaszok, valamint a nyak, hát, váll és derékfájdalmak – ráadásul úgy, hogy közben az állóképességünk erősen fejlődik. A nordic walking során használt bot többek között azért hasznos, mert csökkenti az ízületekre ható terhelést, közben pedig dimanikusan dolgoztatja nem csak a nagy, hanem az úgynevezett core- támasztó izmainkat is. A helyes technikáról itt olvashatsz bővebben.

2. A szükséges kellékek feltérképezése, beszerzése 

A másik sarkalatos pont az edzéshez szükséges eszközök feltérképezése, mert nagyon sok kellemetlenséget tud szülni (sőt, adott esetben sérüléseket is), ha nem megfelelő ruhában, cipőben sportolunk. Ez alatt természetesen nem azt értem, hogy be kell vásárolni csilliárdokért méregdrága cuccokat, csak azt, hogy tudatosan válasszuk ki az edzéshez szükséges kellékeket. Nordic walking esetében főleg a cipő és a bot lehet kulcsfontosságú, amelyeknek a kiválasztásában természetesen tudok segíteni. A bot típusokról ebben a cikkben olvashatsz bővebben, de ne aggódj, nálam is van lehetőség kipróbálni őket, és segítek eldönteni, hogy milyet vásárolj, ha úgy érzed, komolyabban szeretnél foglalkozni ezzel a sporttal. 

A cipő szintén egy olyan tétel, amin nem érdemes spórolni. Ezalatt azt értem, hogy az utcai viseletre már nem alkalmas, leamortizált, de a szívednek mégis csak kedves cipő ne legyen a nordic cipőd (és amúgy nagyjából semmilyen más sportra se használd). Tudom, hogy mindenkinek van egy kedvenc cipője, amitől nehezen válik meg, és én nem is arra biztatlak, hogy dobd ki, csak arra, hogy ne akard benne összetörni magad gyaloglás közben. Ebben a bejegyzésben összeszedtem azokat a visszatérő kérdéseket, amelyek cipővásárlás kapcsán leggyakrabban felmerülnek, ajánlom neked is, ha cipőválasztás előtt állsz.

A nordic walking cipő az egyik legfontosabb felszerelés a biztonságos gyalogláshoz.
A nordic walking cipő az egyik legfontosabb felszerelés a biztonságos gyalogláshoz.

Az egyéb ruházattal kapcsolatban pedig az a legfontosabb, hogy réteges legyen, légáteresztő, és lehetőség szerint NE pamut, mert ha abba beleizzadsz, szinte biztos a megfázás, mivel a pamut anyag lassan szárad, így sokáig vizes maradsz benne. Valamint fontos, hogy könnyű legyen így biztosítva a szabad mozgás lehetőségét. 

3. A belső gátak feloldása 

Az szinte mindannyiunkra igaz, hogy van bennünk némi drukk, amikor új fába vágjuk a fejszénket. Kiben több, kiben kevesebb, de ha tudod magadról, hogy izgulósabb típus vagy, akkor nyugodtan keress meg, és tedd fel azokat a kérdéseket, amiken magadban sokat gondolkodsz. Így elkerülhető, hogy a félelmek a kedvedet szegjék, és esetleg emiatt ne valósítsd meg a testmozgással kapcsolatos terveidet. Ha ezeken túl vagy, akkor már nincs más dolgod, “csak csinálni”. 

Az elején lehet, hogy nehéz lesz, de néhány hét után észre fogod venni, hogy könnyebben mennek az emelkedők, és kevésbé fáradsz el az edzés végére. Az edzések felépítése lehetővé teszi, hogy az aktuális kondíciódnak megfelelő intenzitással edzhess. Ha szükséges, hagylak kicsit többet pihenni, ha azt látom, hogy van még benned, akkor kihozom belőled a legjobbat. A lényeg, hogy kezd el, és bízz magadban, és hidd el, a sikerélmények nagyon inspirálóan fognak rád hatni. 

4. A megfelelő nordic walking technika elsajátítása 

A nordic walking első ránézésre egyszerűnek tűnik, hiszen külső szemlélőként annyit látsz, hogy emberek vidáman sétafikálnak az erdőben, egy-egy bottal a kezükben. Az persze tény, hogy a nordic walking helyes technikáját elsajátítani egyáltalán nem nehéz, de ez csak akkor igaz, ha tudod, mire kell figyelni. Erre a célra találtam ki az alaptanfolyamokat, amelyek során megmutatok és megtanítok neked mindent, amit tudnod kell ahhoz, hogy a fejlődés mellett biztonsággal és élvezettel sportolhass. 

Az alaptanfolyamon 3 különböző nordic walking alaptechnikát tanulunk meg, melyeket később nagy biztonsággal egyedül is lehet alkalmazni. A nordic walking oktatás része a mozgással, táplálkozással, felszereléssel kapcsolatos szaktanácsadás, és az egyéni kérdések megválaszolása is. A 3 órás alaptanfolyam fizikailag sem különösen megterhelő, így bármilyen egészségi állapotban bátran jöhetsz és megismerkedhetsz ezzel a csodálatos sporttal. 

Miért érdemes most jelentkezni nordic walking tanfolyamra? 

Ha összeállsz legalább 2 barátoddal, és együtt jöttök el hozzám alaptanfolyamra, akkor a 11.000 Ft-os árból is kaptok mindannyian 20% kedvezményt, sőt, mi több, a tanfolyam elvégzése után egy ingyenes edzéssel is megajándékozlak benneteket, amit a tanfolyam utáni 30 napban bármikor felhasználhattok. 

Ez nagyon jó lehetőség arra, hogy a frissen szerzett tudást azonnal kamatoztatni tudjátok, és minél hamarabb kezdetét vehesse az újévi fogadalmatok megvalósítása. Továbbá mindenkinek jár egy 10%-os Dockyard törzsvásárlói kártya, ami hasznos lehet számotokra, ha a természetben sportoltok. 

Keress meg minket a Facebookon is, és csatlakozz a csoportunkhoz.

Megosztás:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Köszönöm szépen a jelenkezésed.

Sikeresen regisztráltál.

1-2 napon belül küldöm a részleteket.

 

Sajnálom de a mai 2021.12.12-i edzés sajnos elmarad!
A többi időpontban várlak szeretettel!