https://gyalogolj.hu
A nordic walking cipő az egyik legfontosabb felszerelés a biztonságos gyalogláshoz.

Nordic Walking cipő: ez az, amin NE spórolj!

Néhányan úgy vélik, hogy a sportoláshoz gyártott egyedi ruházat csupán úri huncutság, de sok évnyi Nordic Walking oktatással a hátam mögött kijelenthetem, hogy ez egyáltalán nincs így. Fogalmazhatnék úgy is, hogy akkor járunk igazán jól, ha gyalogolni csak a megfelelő nordic walking cipő megvásárlása után járunk. 

Bármilyen sportot nézünk, a megfelelő felszerelés elengedhetetlen, hiszen ez előfeltétele a biztonságos és kényelmes edzésnek. Futni sem balett cipőben járunk, ahogy balettozni sem nordic cipőben, és az edzőterembe sem túrabakancsban megyünk le. Ezek a cipők okkal vannak úgy kialakítva, hogy maximálisan a mi érdekeinket szolgálják.

Biztonságos nordic = jó bot + jó nordic walking cipő

Persze ez nem azt jelenti, hogy ezen a kettőn kívül akár anyaszült meztelenül is gyalogolhatunk az erdőben, de én azt vallom, hogy a többi ruházat esetében a legfontosabb, hogy réteges legyen, légáteresztő, és lehetőség szerint NE pamut, mert ha abba beleizzadsz, szinte biztos a megfázás, mivel a pamut anyag lassan szárad, így sokáig vizes maradsz benne. Valamint fontos, hogy könnyű legyen így biztosítva a szabad mozgás lehetőségét.  A cipő és a bot azonban más tészta, hiszen e kettőnél nagyon fontos, hogy maximálisan “rád legyen szabva.” 

A nordic walking cipő az egyik legfontosabb felszerelés a biztonságos gyalogláshoz.
A nordic walking cipő az egyik legfontosabb felszerelés a biztonságos gyalogláshoz.

Botokkal kapcsolatban már írtam egy bejegyzést, amely az alábbi kérdésekre segít választ adni:

  • mi a különbség a túrabot, a síbot és a nordic bot között? Nem mindegy, melyiket veszem? (spoiler: nem!) 
  • mekkora botra van szükségem? Hogy állapítsam ezt meg? 
  • karbon vagy kompozit? Mik ezek, és miért fontosak?
  • fix vagy állítható bot? 
  • legyen hegye, vagy ne legyen? 
  • markolat és csuklópánt, mik ezek és mi a szerepük? 

Ha te is a fenti kérdések eldöntésével foglalkozol mostanában, akkor EZT a bejegyzést feltétlen olvasd el. Ám ha még ezek után is marad kérdésed, akkor kérlek, fordulj hozzám bizalommal, és ígérem, segíteni fogok a választásban. Most pedig térjünk rá a cipők kérdéskörére, amelyet ugyanilyen pontossággal igyekszem kifejteni nektek.

Fontos, hogy a cipőnk jó legyen, ezen ne spóroljunk! 

Ezalatt azt értem, hogy az utcai viseletre már nem alkalmas, leamortizált, de a szívednek mégis csak kedves cipő ne legyen a nordic cipőd (és amúgy nagyjából semmilyen más sportra se használd). Tudom, hogy mindenkinek van egy kedvenc cipője, amitől nehezen válik meg, és én nem is arra biztatlak, hogy dobd ki, csak arra, hogy ne akard benne összetörni magad gyaloglás közben. Ősszel és télen általában nedves, síkos az erdei talaj, amitől félni vagy megijedni nem kell, de felkészülni rá annál inkább. Mi is van, hogy még hóláncot is veszünk és így sportolunk, gyalogolunk az erdőben. Látod, mindenre van megoldás így nem kell a sok kifogás, hogy most épp a csúszós utak miatt nem megyek ki az erdőbe….:)

Ezután a következő fontos kérésem, hogy a megvásárolni kívánt nordic walking cipő NE a színe alapján kerüljön kiválasztásra. Persze értem én, hogy a külleme is fontos, de engedd meg, hogy javasoljak néhány fontos szempontot, amelyeket érdemes a szín elé helyezni.  

Az lesz számodra a jó nordic walking cipő , ami a te igényeidet maximálisan kiszolgálja.
Az lesz számodra a jó nordic walking cipő , ami a te igényeidet maximálisan kiszolgálja.

Első körben fontos meghatározni, hogy milyen terepviszonyokon szeretnéd használni a cipőt. Nem mindegy, hogy hegyen, erdőben vagy aszfalton tervezel-e gyalogolni. Ha inkább a természetben nordicoznál, akkor erdei terepre alkalmas, recés talpú cipőt válassz. A szakboltokban ezeket trekking (könnyű túracipő) vagy terepfutó cipő (és ne nordic walking cipő) néven keresd, de kérd nyugodtan az eladó segítségét is a megfelelő darab kiválasztásában. Fontos, hogy mindig délután indulj el nordic walking cipő után vadászni, mert a nap második felében kb. fél számmal nagyobb a lábunk. 

Szánj időt többféle típus felpróbálására is, hogy megtaláld a lábadhoz legjobban illőt. Sokan kérdezték, hogy pontosan melyik márka a legalkalmasabb, ám erre a kérdésre nincs egy konkrét jó válasz, hiszen az egyéni preferenciákat egyetlen márka sem tudja kiszolgálni teljes mértékben, minden ember esetében. Tehát simán lehet, hogy ami nekem bejön, az neked nem, és fordítva. 

Jó, ha tudod, hogy a terepfutó cipő talpa hamarabb kopik, a túracipő viszont keményebb gumiból készült, így lassabban használódik el. Fontos, hogy ne merev cipőt, masszív túrabakancsot válassz, mert a nordic walking technika megfelelő kivitelezéséhez elengedhetetlen, hogy a talpak könnyedén tudjanak gördülni. 

Mivel ősszel, télen jellemző lehet, hogy sáros talajon haladunk, így fontos a vízállóság is. Ezt általában egy speciális membrán réteggel érik el a gyártók. A zokni minősége is fontos, mert tapasztalataim szerint általában nem a nordic walking cipő dörzsöli ki a lábunkat, hanem a méretben, minőségben nem megfelelő zokni. Tehát ha már úgyis ott vagy, hogy veszel magadnak egy szuper cipőt, akkor dobj be mellé a kosárba 1-2 pár futó vagy túrazoknit, hogy elkerüld a későbbi kényelmetlenségeket. 

Javaslom továbbá a kamásli vásárlását is – persze nem mindenkinek, de adott esetben hasznos lehet. Főleg azok számára, akik járása kicsit “furcsa”, így gyakrabban kerül kavics vagy homok a cipőjükbe, vagy azoknak számára, akik előszeretettel barangolnak gazos területeken. A kamásli legfőbb szuperképessége, hogy meggátolja a növénytörmelék, vagy kavics bejutását a cipődbe/zoknidba. Bizonyos esetekben ez aranyat érő tulajdonság, a mélyebb hóról nem is beszélve.

Ha atombiztos akarsz lenni, akkor ötvözd az online vásárlás és a valós kipróbálás előnyeit. A neten rengeteg fórumon olvashatsz túracipőkről, amelyeket adott esetben szaküzletekben ki is tudsz próbálni. Ha megtaláltad a szimpatikus darabot, de még kicsit bizonytalan vagy, akkor rendeld meg online, az otthonod kényelméből. Miért? Mert online vásárlás esetén 14 napig kötelezettségmentesen és indokolás nélkül elállhatsz a vásárlástól, vagyis lesz két heted arra, hogy kipróbáld a választott darabot. Persze nem az erdőben, de mondjuk otthon egy nagytakarítást simán tarthatsz túracipőben, ez idő alatt pedig valószínűleg kiderül, hogy valóban kényelmes-e a számodra. 

A nordic walking cipő halála: Soha ne tedd mosógépbe!

Igen, tudom, hogy ez egyértelműnek hangzik, de hidd el, hogy van az a mennyiségű sár vagy homok, ami után jó ötletnek tűnhet bevágni a cipőt a mosógépbe, és megkímélni magad a takarítás macerájától. De kérlek, ne tedd, mert még a legjobb cipő is gallyra mehet, ha nem megfelelően tisztítod. Maradj inkább a kézi verziónál, az a biztos. Csak hideg viz, vagy száradás után lekefélni.

A fenti tanácsokat azokból a tapasztalatokból gyűjtöttem össze, amelyekkel az edzetteim és a saját sport pályafutásom során a leggyakrabban találkoztam. Ha ezeken kívül bármilyen kérdés merülne fel benned, nyugodtan keress engem, és igyekezni fogok legjobb tudásom szerint válaszolni neked. De nemcsak cipőválasztás tekintetében, hanem egyéb Nordic Walkinggal kapcsolatos kérdésekben is érdemes körülnézni a blogomon. Sokakat foglalkoztató téma például az, hogy ezzel a mozgási formával mennyire lehet hatékonyan fogyni, vagy az, hogy mi kell a helyes Nordic Walking technika elsajátításához? De az is sok embert foglalkoztat, hogy melyek a legszebb őszi túraútvonalak, ahova érdemes az őszi-téli szezonban ellátogatni.

Maradjunk kapcsolatban!

A Nordic Walking – Sportos gyaloglás Facebook-oldalán közel 3500 fős közösség gyűlt össze, ahova érdemes bekukkantani időről-időre. Friss bejegyzésekben osztom meg időről-időre a túrákat, és adok egy kis ízelítőt az élményeinkből is. Csatlakozz hozzánk, legyél te is a közösségünk része. 

Megosztás:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Köszönöm szépen a jelenkezésed.

Sikeresen regisztráltál.

1-2 napon belül küldöm a részleteket.

 

Sajnálom de a mai 2021.12.12-i edzés sajnos elmarad!
A többi időpontban várlak szeretettel!